Стрип-аутори из Српске основали удружење и покренули часопис

Почетком године основано Удружење "Девета димензија" а ,у априлу услиједило објављивање првог броја стрип-магазина "Parabellum"

Стрип-аутори и љубитељи и обожаваоци девете умјетности у Републици Српској стрпљиво су чекали безмало двије деценије и коначно досањали сан да се прво окупе у званичном удружењу, а затим и објаве свој часопис.

Наиме, агилношћу стрип аутора из Бање Луке, Лакташа, Пала, Сокоца, Источног Сарајева, Вишеграда, Козарске Дубице, Приједора и Добоја, почетком године је основано Удружење "Девета димензија" за чијег предсједника је изабран Бањолучанин Зоран Пејић, да би већ у априлу услиједило и објављивање првог броја стрип-магазина "Parabellum", који уређује стрип аутор из Пала, Предраг Иконић, алијас Пеђа Славни.

- Било је крајње вријеме за такав корак, јер стрип РС је прошао пунољетство и то је озбиљна ствар, имајући у виду и то да стрип домаћих аутора још од 1992. године егзистира у различитим формама на страницама наших часописа и дневних новина. "Парабеллум" је, дакле, продукт жеље да се стрип РС афирмише на прави начин, а настао је из наше љубави и ентузијазма који нас није напуштао све ово вријеме - говори Иконић за "Фокус", додајући како је магазин замишљен као годишње издање асоцијације које ће у највећем дијелу доносити стрипове и текстове домаћих аутора који се професионално или аматерски баве стрипом, док ће дио неизоставно бити посвећен најмлађим стрипашима.

don 009

Говорећи о првом броју магазина, наш саговорник наводи да је штампан на 140 црнобијелих страница и корицама у колору, у тиражу од хиљаду примјерака, те да доноси радове активних стрипаџија у РС, попут Вицановића, Шијука, Гојића, Дујаковића, Ђиласа, Аћимовића, Братића, Вучковића, Маљеновића, Радовановића, Пејића, Карана, Томића...

- Ту је и моја маленкост, а ту су и најмлађи аутори домаћег стрипа, Сотиров, Делић, Стојановић, Врањешевић, Пандуревић, Шкипина и Панић. Објављени су и радови десетак аутора из Србије, Канаде и Јапана, а постоји и више текстуалних рубрика - "Историја стрипа РС", "Чашица разговора са...", "Јужњачка утеха", "Путовање мангапловом", "ДЈ Мехо шоу" и "Легија незаборавних" - каже Иконић, поручујући да сви који желе имати издање могу да се јаве на е-маил адресу удружења Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., или да потраже чланове асоцијације на фејсбук страницама.

На крају још вели да осим њега као уредника, иза часописа "Парабеллум" стоји сложна и снажна редакција у којој су Станко Гојић, Милорад Вицановић, Горан Дујаковић, Зоран Пејић и Дејан Шијук, који је задужен и за прелом и дизајн.

"Легенда о знаном јунаку" посвећена Млађеновићу

У магазину "Parabellum" налази се и рубрика "Легенда о знаном јунаку", а како то и доликује, у првом броју је посвећена доајену стрипа РС, покојном Миру Млађеновићу, чији се Давид Штрбац налази и на насловници историјског издања.
- Уз одобрење супруге, објавили смо и двадесетак стрип-каишева његовог Давида Штрпца, а доносимо и интервју с Млађеновићем, који је још прије потоњег рата урадио Ранко Прерадовић, чије текстове и данас читамо управо на страницама вашег листа - вели Иконић.

Срђан Шекара

„Фокус", 10. мај 2011. године